15 oktober 2012

Gezonde traktatie... Egel van peer en druiven

Steeds vaker hoor je het verzoek van scholen om de traktaties zo gezond mogelijk te houden. Liever geen snoepjes en chips. Toch blijft het een hele discussie, want wat is nou precies een gezonde traktatie. Voor de een is dat een worst en kaas traktatie, voor de ander fruit of een zelfgebakken cupcake.

Het blijft lastig. Fruit en groenten traktaties kan je nooit lang van te voren maken. Rijg je dus op de ochtend van trakteren nog snel even een stuk of 25 fruit spiezen of ga je toch voor de misschien wat ongezondere maar traktatie die wat langer van te voren klaar te maken is?

Bij een feest hoort in ieder geval een traktatie. Of deze nu gezond is of niet. Ik vind het wel een uitdaging om een heel archief leuke, lekkere en/of gezonde traktaties te maken. Die er vooral leuk uitzien en niet te moeilijk zijn. Na o.a. de popcorn traktatie en de verpakte koeken. Nu een aantal fruit traktaties.

Met vandaag de EGEL van peer en druiven. Makkelijk te maken en vooral heel leuk!

Wat heb je nodig:
- druiven (los en gewassen)
- een peer
- twee krenten, rozijnen of cranberry's
- cocktailprikkers
- een bord of schaal
- mes en dunschiller

* Verwijder het steeltje en snij aan de zijkant een plak van de peer, zodat deze goed blijft liggen.
* Snij halverwege de peer rondom in en schil de voorkant van de peer.
* Prik iedere druif aan een aparte cocktailprikker en prik deze rondom in de peer (in gedeelte waar de schil nog op zit). Draai de peer om zodat je de achterzijde ook helemaal vol kan prikken.
* Snij twee langwerpige oogjes uit de peer en stop hier een halve rozijn (of krent/cranberry) in.
* Neem een halve cocktailprikker en prik een hele rozijn aan de voorzijde van de peer waar het steeltje heeft gezeten.

En tadaaa... een geweldige EGEL. Leuk voor een herfst traktatie, bij een herfstlunch op school of gewoon leuk en simpel met kids te maken op een regenachtige middag.

Succes!

Stijlvolle groet,
Nienke

PS weet jij nog een leuke traktatie mail deze naar nienke@weloveparties.nl